geometria
geo.metria:

niech trójkat ABC będzie trójkątem ostrokątym, a H punktem leżacym wewnątrz niego. Wykaż, że
jeśli obrazy S
prAB(H), S
prAC(H), S
prBC(H) leżą naokręgu opisanym na trójkącie ABC,
to H jest ortocentrum trójkąta AB
5 sty 18:45
anaisy: Rozumiem, że SprAB(H) oznacza odbicie symetryczne H względem AB?
Niech X będzie ortocentrum tego trójkąta. Łatwo policzyć na kątach, że
∡AXB=180[deg]−∡ACB=∡AC'B=∡AHB, czyli H leży na okręgu (AXB). Analogicznie pokazujemy, że H
leży na okręgach (CXB) i (CXA). Wiadomo, że te trzy okręgi przecinają się w dokładnie jednym
punkcie X, czyli punkty X i H pokrywają się.
5 sty 19:43
5 sty 19:47
geo.metria: a dlaczego katAXB=180−ACB?
6 sty 10:06
anaisy: Mamy ∡XCA=∡XBA oraz ∡XCB=∡XAB, skąd ∡AXB=180[deg]−∡XAB−∡XBA=180[deg]−∡XCB−∡XCA=
=180[deg]−∡ACB
6 sty 17:55
geo.metria: ok juz rozumiem

... ∡ACB=∡AC'B dlatego ze sa oparte na tym samym łuku? więc tam kontynuując
Twój pierwszy komentarz nie powinno być czasem: AXB=180−ACB=180−AC'B

? i znowu tutaj nie
wiem dlaczego to jest równe AHB

7 sty 19:17
geo.metria: aha juz iwem − nie są oparte na tym samym łuku− tylko tak jak by na "przeciwnym"

...ale
ze to równe AHB to dalej nie wiem
7 sty 19:21
anaisy: Katy AHB i AC'B są równe ponieważ H i C' są symetryczne względem AB.
7 sty 20:43