help
geo.metria:

dane są dwa okrędi O
1 i O
2 rozłączne zewnetrznie. Prste pr AC i pr BD sa ich wspólnymi
stycznymi zewnetrznymi, przy czym A,C,B,D sa punktami styczności. odc AD przecina okręgi O1 i
O2 odpowiednio w punktach E i F. wykaż, że |AE|=|FD|
5 sty 18:39
Eta:
Z tw. o stycznej i siecznej:
|AC|
2=|AD|*|AE| i |BD|
2=|AD|*|DF|
| |AC|2 | | |AE| | |
| = |
| oraz |AC|= |BD| .... ( dlaczego?.... |
| |BD|2 | | |DF| | |
zatem |AE|= |DF|
c.n.w
5 sty 19:57
anaisy: Niech X, Y, Z będą środkami odpowiednio odcinków BD, AD, AC. Z tw. odwrotnego do tw. Talesa
mamy, że Y leży na prostej XZ, która jest osią potęgową danych okręgów, stąd AY*YE=DY*YF.
Ponieważ AY=YD, więc YE=YF, czyli AE=DF.
5 sty 20:23
xoxo: a nie powinno byc czasem AC
2=AD*AF ? i BD
2= DA*DE ? ii dlaczego AC=BD ?
6 sty 09:25
geo.metria: ok juz wiem dlaczego ac=bd,
6 sty 09:41
xoxo: dlaczego?
6 sty 09:42
6 sty 09:42
xoxo: dzieki juz rozumiem

.... ale dalej nie wiem czemu |AC|
2=|AD|*|AE| i |BD|
2=|AD|*|DF|
, a nie AC
2=AD*AF i BD
2= DA*DE
6 sty 09:47
geo.metria: dlatego, że: af=ad−df, ed=ad−ae, wiemy ze af=ed i wystarzy tylko podłożyć

o to chodziło?
6 sty 09:51
Kacper:
biorę
6 sty 10:01
5-latek: Czesc
Kacper 
Niedlugo będziesz musial chyba zmienić mieszkanie na wieksze jak tak wszystko będziesz brał
6 sty 11:20
Kacper:
No jak trzeba to trzeba
6 sty 11:26