Kąt między wektorami, bardzo pilne. Więcej w treści zadania
iwan: Witam.
Wiedząc, że A(5,3), B(3,−2), C(3,5) znajdź kąt między wektorami CA i CB.
Potrzebuje tego zadania do godziny 18:00, 16 grudnia
Byłbym wdzięczny jeśli komuś uda się stosunkowo szybko zrobić
Pozdrawiam
16 gru 14:33
Godzio:

h = 2
|CA| =
√(5−3)2 + (3−5)2 = 2
√2
| | 2 | | 2√2 | | √2 | |
sinα= |
| = |
| = |
|
|
| | 2√2 | | 4 | | 2 | |
ten kąt to 45
o
jeśli musisz obliczyć jakoś profesjonalnie wysokość to możesz postąpić tak:
wyznaczyć wzór prostej przechodzącej przez C i B następnie znaleść prostą prostopadłą do CB i
przechodzącą przez punkt A, następnie przyrównać obie funkcje aby odnaleść punkt przecięcia
obu prostych, i dalej obliczyć odległość AD
16 gru 15:04
iwan: dzięki bardzo, pomogłeś mi niesamowicie
16 gru 15:07
krzys: fenomen jakich mało
16 gru 15:18