Rzucono trzy razy kością ,Rozważ zdarzenia A przynajmniej raz wypadła 6 B dokła
Pawcio11: Rzucono trzy razy kością ,Rozważ zdarzenia A przynajmniej raz wypadła 6 B dokładnie dwa razy
wypadła 3
5 sty 18:33
olekturbo: A − przynajmniej raz wypadła 6
A' − nigdy nie wypadła 6
wariacja z powtórzeniami 3 z 5 = 53 = 125
A = 216−125 = 91
5 sty 18:45
Pawcio11: skąd 216 ?
5 sty 18:54
utem:
|Ω|=6*6*6=216
| | | |
|B|= | *5 wybierasz dwa miejsca dla trójek, na trzecie miejsce "wchodzi'' jedna z liczb |
| | |
{1,2,4,5,6}
5 sty 19:09