Witam. Proszę o pomoc. Prosiłbym o pełne rozpisywanie przykładów...
Krystian: zad.1 Dane są zbiory:
T = (zbiór liczb podzielnych przez 5 mniejszych niż 30)
P = (zbiór liczb pierwszych dwucyfrowych mniejszych od 20)
Wyznacz:
a) T=
b) P=
c) T∪P
d)T/P
zad.2 Dane są zbiory: A:(0,1,4,7,8,9) B:(7,8,9,10)
Wyznacz:
a) A∩B
b) A/B
zad.3 Podaj liczbę odwrotną do liczby (3/5)−2
zad.4 Oblicz sumę liczb 0.23 i 1,1(42)
5 sty 18:24
Krzysiek: T = {0, 5, 10, 15, 20, 25}
P = {11, 13, 17, 19}
T∪P = {0, 5, 10, 11, 13, 15, 17, 19, 20, 25}
T\P = {0, 5, 10, 15, 20, 25}
2.
A∩B = {7, 8, 9}
5 sty 18:36
Krzysiek: A\B = {0, 1, 4}
5 sty 18:37
5-latek: Zbior liczb T nie jest jasno określony
Nie wiadomo jakie liczby czy N czy C+ czy C
5 sty 20:34
5-latek: zad3
| | 3 | | 1 | | 25 | |
( |
| )−2= |
| = |
| |
| | 5 | | (3/5)2 | | 9 | |
Teraz definicja liczby odwrotnej i napisz ta liczbe
5 sty 20:37
Krystian: A w zad.4 wychodzi 1,37(24)?
5 sty 20:46
Janek191:
1,1(42) = 1,1 + 0,0(42)
Mamy
0,0(42) = 0,042 + 0,00042 + 0,0000042 + ...
a
1 = 0,042
q = 0,01
więc
| | 0,042 | | 0,042 | | 42 | | 21 | |
0,0(42) = U{a1}[1 − q} = |
| = |
| = |
| = |
| |
| | 1 − 0,01 | | 0,99 | | 990 | | 495 | |
i dlatego
| | 21 | | 11 | | 21 | | 11*495 + 21*10 | |
1,1(42) = 1,1 + |
| = |
| + |
| = |
| = |
| | 495 | | 10 | | 495 | | 10*495 | |
| | 5 655 | | 1 131 | | 377 | |
= |
| = |
| = |
| |
| | 4 950 | | 990 | | 330 | |
| | 377 | | 23 | | 377 | | 23*330 + 100*377 | |
0,23 + |
| = |
| + |
| = |
| = |
| | 330 | | 100 | | 330 | | 100*330 | |
| | 7 590 + 37 700 | | 45 290 | | 4 529 | |
= |
| = |
| = |
| = 1,37(24) |
| | 33 000 | | 33 000 | | 3 300 | |
5 sty 21:13
MaX: Wielkie dzięki za pomoc
5 sty 21:15