x | 2+x | |||
a) | = | |||
√1+x | 2√1+x3 |
x | 1 | ||||||||||||
b) arcsin(log | )= | ||||||||||||
10 |
|
2+2x2+√1+x2 | ||
c) arctg(x+√1+x2)= | ||
2(1+x2) |
x | ||
f(x)= | ||
√x+1 |
| 2(x+1)−x | ||||||||||||
f '(x)= | = | = | |||||||||||
(x+1) | 2*(x+1)*√x+1 |
x+2 | ||
= | ||
2*(x+1)√x+1 |
1 | ||
c) (arctg(x+√1+x2)'= | *(x+√1+x2)'= | |
1+(x+√1+x2)2 |
1 | 2x | |||
= | *(1+ | )= | ||
1+x2+2x√1+x2+1+x2 | 2*√(1+x2) |
1 | √1+x2+x | |||
= | * | i można zostawić, albo dalej tak : | ||
2*(x2+x√1+x2+1) | √1+x2 |
1 | √1+x2+x | √x2+1 | ||||
= | * | * | = | |||
2*(x2+x√1+x2+1) | √1+x2 | √x2+1 |
1 | 1+x2+x√x2+1 | 1 | ||||
= | * | = | ||||
2*(x2+x√1+x2+1) | (x2+1) | 2*(x2+1) |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |