Wykaz tozsamosc
Karx5: Wykaz tożsamości:
(1sinα+1tgα)(1−cosα)=sinα
Korzystam i z jedynki trygonometrycznej, zamieniam tanges, wprowadzam do wspólnego
mianownika.... Ale nie potrafię doprowadzić do tej samej postaci, dlatego Prosilabym o
rozwiązanie tego zadania. Bardzo proszę!
5 sty 17:07
henrys: | | 1 | | cosx | | (1+cosx)(1−cosx) | |
( |
| + |
| )(1−cosx)= |
| = |
| | sinx | | sinx | | sinx | |
| 1−cos2x | | sin2x | |
| = |
| =sinx |
| sinx | | sinx | |
5 sty 17:23
Karx5: Już rozumiem. Dziękuję bardzo!
5 sty 17:28