granica z de l'hospitala
Krzysiek: granica z de l'hospitala
poproszę kogoś o podpowiedz
| | 1 | | (ctgx)x | | (ctgx)x − 1 | |
lim → 0+ (ctg x − |
| ) = ∞ − ∞ = |
| − {1}{x} = |
| ... i dalej to |
| | x | | x | | x | |
już bzdury
wychodzą mi
5 sty 16:43
Krzysiek: tak samo z takim przykładem mam problem i stoję ...
| | π | | 1 | |
lim → |
| (tgx) do potęgi |
| |
| | 2 | | | |
5 sty 16:59
Jerzy:
| | cosx | | 1 | | cosx*x − sinx | |
= lim ( |
| − |
| ) = lim |
| ... i próbuj teraz |
| | sinx | | x | | x*sinx | |
5 sty 17:26
Krzysiek: teraz wychodzi 1
czy to jest prawidłowy wynik ?
5 sty 17:34
Krzysiek: mam pytanie na szybko jeszcze czy przy de l'hospitali granice prawostornne lewostronne moją
znaczenie czy też mogę na to nie zwracać zbyt dużej uwagi?
5 sty 17:35
utem:
w (1) g=0
5 sty 17:40
Krzysiek: | | 0 | |
kiedy |
| daje wynik 0 a kiedy traktować to jako symbol |
| | 0 | |
| | 0 | |
bo teraz w przykładzie 1 po następnym przejściu wyszło |
| ... |
| | 0 | |
dlaczego wynik jest taki
5 sty 17:49
utem:
Jeszcze raz licz pochodne licznika i mianownika..
5 sty 18:26
Krzysiek: kapuje dzieki wyszło tak jak powinno być
teraz próbuje ten drugi
5 sty 18:50