Bazy i wymiary podprzestrzeni
Znawca: Znaleźć bazy i wymiary podprzestrzeni:
a)
A={(x,y,z)∊R3: 3x+2y−z=0}
Jak robić takie zadania?
5 sty 16:12
Znawca: up
5 sty 16:38
Znawca: Za pomocą skryptu doszedłem do czegoś takiego
z=3x+2y
V−podprzestrzeń
Wektory z V są postaci:
(x,y,3x+2y)=(x,0,3x)+(0,y,2y)=x(1,0,3)+y(0,1,2)
Bazą jest {(1,0,3),(0,1,2)} a dimV=2
Sprawdzi ktoś?
5 sty 16:52
ruSti: Zadanie jest dobrze rozwiązane.
5 sty 17:02
Znawca: Dziękuję
To teraz drugi przykład jakby ktoś sprawdził:
B={(x,y,z,y)∊R
4: x=2y=−t}
| | x | | 1 | |
(x,y,z,t)=(x, |
| ,0,−x)=x(1, |
| ,0,−1) |
| | 2 | | 2 | |
| | 1 | |
Bazą jest {(1, |
| ,0,−1)} a dim V=1 |
| | 2 | |
5 sty 17:18
Znawca: i ostatni przykład do tego zadania:
C={(u,v,x,y,z)∊R
5: u+v=0, x+y+x=0}
u=v y=−2x
(u,v,x,y,z)=(u,u,x,−2x,0)=(u,u,0,0,0)+(0,0,x,−2x,0)=u(1,1,0,0,0)+x(0,0,1,−2,0)
Bazą jest {(1,1,0,0,0),(0,0,1,−2,0)} a dimV=2
dziękuję z góry za sprawdzenie
5 sty 17:50
Znawca: Ktoś miły sprawdzi?
5 sty 18:30