Wylicz granicę
ff: lim n→∞√n2 − (−1n)=
5 sty 15:53
zzz: n
2(1−0) bo −1
n bo zawsze −1
n
2*1=
∞*1=
∞
Oczywiście wszystko pod pierwiastkiem
5 sty 15:57
zzz: Zle zrobiłem nie pisz !
Poprawię zaraz
5 sty 15:59
zzz: n
2(0−0)
∞*0= symbol nieoznaczony ?
5 sty 16:01
ff: tak
5 sty 16:02
zzz: Odpowiedź masz do tego ?
5 sty 16:03
ff: niestety nie
5 sty 16:04
zzz: Chyba że nic nie wyłączając zrobić tak że pod tym pierwiastkiem:
n2 − + nieskończoność
odjąć
−1n to jest zawsze −1
czyli wyjdzie nieskończoność +1 = ∞
5 sty 16:05
zzz: Tak to co teraz napisałem powinno się zgadzać
5 sty 16:07
ff: Zapomnialam dopisac, że pierwiastek nie jest II stopnia tylko n stopnia
5 sty 16:09
zzz: hmm jeśli jest n stopnia to według mnie będzie dążył do 1 przynajmniej tak jest dla każdej
liczby ale tutaj jest pod pierwiastkiem +
∞
5 sty 16:11
ff: a robiąc to trzema ciagami to większa liczba od tego jest np. limn→∞√2n2 , tutaj tez
pierwiastek n stopnia
5 sty 16:17
zzz: Chyba ktoś starszy będzie musiał to zrobić bo jak granice dopiero za rok będę miał, póki co
ogarniam tylko na własną rękę
5 sty 16:20
zzz: Eta pomożesz bo ciekawi mnie odpowiedź
5 sty 18:57
Janek191:
bn = n√n2 − (−1)n
Niech an = n√n2 − 1 i cn = n√n2 + 1
Mamy
an ≤ bn ≤ cn
oraz
lim an = 1 i lim cn = 1
n→∞ n→∞
więc na podstawie tw. o trzech ciągach
lim bn = 1
n→∞
=============
5 sty 20:54