pomocy;(
ARtur: Dany jest punkt e(0,2) i prosta k:y=−4.Wszystkie punkty płaśzczyzny, których odległość od
punktu E jest równa odległóści od prostej p, należą do paraboli o równaniu?
5 sty 15:29
utem:
Może odległość od prostej k?
5 sty 16:01
ARtur: i co z tym mam dalej zrobić?
5 sty 16:10
utem:

E=0,2)
P(x,y) − punkt jednakowo odległy od E i prostej y=−4⇔
|PE|=|PS|
S=(x,−4)
|PE|=
√(x−0)2+(y−2)2
|PS|=|y+4|
√x2+y2−4y+4=|y+4| /
2
x
2+y
2−4y+4=y
2+8y+16
x
2+4=12y+16
12y=x
2−12
5 sty 18:21
M: Dlaczego |y+4|?
31 gru 11:32
tiaaa:
A no dlatego,że:
|PS|=√(x−x)2+(y+4)2=√(y+4)2=|y+4|
31 gru 13:10