matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Równanie
Michał:
x−y
5
x
Jeśli :
=
, to
równa się ?
x+y
2
y
5 sty 15:11
Krzysiek:
5x+5y
x=
+y
2
x
=
y
5 sty 15:15
Michał:
i co dalej ?
5 sty 15:18
piotr1973:
x
podziel licznik i mianownik lewej strony przez y, potem podstaw za
inną zmienną np. a
y
wtedy: (a−1)/(a+1)=5/2
7
a=−
3
5 sty 15:21
Michał:
−7
x
a nie wystarczy obliczyć ze x=
y i podstawić do
?
3
y
6 sty 13:41
Michał:
po co takie obliczenia skomplikowane ?
6 sty 13:41