de l'hospital
Krzysiek: obliczyć granicę z de'l hospitala
robię i wychodzi mi −1 a powinno wyjść 1
ln(2−x)
∞
sin(2−x)
0
lim → 2− =
=
= H =
=
=
ln[sin(2−x)]
∞
(2−x)(cos(2−x))
0
H =
cos(2−x)
=
= −1
−cos(2−x) + (2−x)(−sin(2−x))
gdzie jest błąd?
5 sty 13:35
zzz: w liczniku nie powinien być −cos(2−x) ?
5 sty 13:54
Krzysiek: no przecież
dzięki
5 sty 14:02
zzz: Nie miałem jeszcze ani granic ani pochodnych ale zaczynam coś łapać samemu Macie może jakiś
sposób na załapanie tego ? Chcę to ogarnąć żeby za rok nie mieć z tym problemu póki co
ogarniam:
Wyznaczanie granicy ciągu nawet tych trudniejszych, oraz podstawowe pochodne, co mi polecicie
dalej ? Te 2 rzeczy ogarnąłem w 2 godzinki to i z całkami może sobie poradzę