o
Pain :) : ∫(1+x) −23
co mogę zrobić z tą całką? wiem że nie mogę jej rozbić na dwie
ma ktoś jakiś pomysł?
5 sty 12:48
Pain :) : ten nawias ma byc do potęgi −23
5 sty 12:49
Jerzy:
podstawić: 1 + x = t dx = dt
5 sty 12:49
Pain :) : 2/3
5 sty 12:49
Pain :) : a jak taka całka wyszła mi juz po podstawieniu?
tzn mam pytanie czy mozna podstawiac dwa razy ?
5 sty 12:50
Jerzy:
co to jest: 2/3 ?
5 sty 12:51
Pain :) : ułamek bo tej 3 w 23 nie bardzo widac
5 sty 12:52
Jerzy:
przecież masz obliczyć całkę
5 sty 12:53
Pain :) : tak ale pierwotnie ta całka wyglądała tak
∫ 8x3 / 3√1+x4)2
/ << to ma oznaczac kreskę ułamkową
i podstawiłem za x4=t wtedy 8x3 = 2dt
5 sty 12:58
Pain :) : dobrze robie ? czy jest jakis lepszy sposób?
5 sty 12:58
Jerzy:
podstawiasz od razu: 1 + x4 = t i 4x3dx = dt
5 sty 13:00
Pain :) : raacja lepszy sposób, dzieki wielkie
5 sty 13:03