ciag fibonacciego
mat_ma: udowodnij ze ciąg fibonacciego a
1=1, a
2=1, a
n+2=a
n=a
n+1 mozna wyrazić wzorem 1/
√5(
(1+
√5)/2 )
n − 1/
√5( (1−
√5)/2 )
2
wiem tylko tyle zeten ciąg to : 0,1,1,2,3,5,8,... a le dalej co robić to juz nie mam pojęcia
5 sty 12:44
Saizou :
indukcja po n
5 sty 12:49
Saizou : a jak chcesz bezpośrednio to skorzystaj z funkcji tworzących
5 sty 12:51
mat_ma: czyli pierwsze dla n=1..potem zakładam ze dla n=k to zachodzi , a teze mam ze dla n=k+1 i
licze?
5 sty 12:54
Saizou :
przepraszam, moja wina, z indukcji pokażesz tylko prawdziwość wzoru Bineta (to ten wzór z √5
i n w potędze)
5 sty 12:56
mat_ma: czyli restzy z indukcji sie juz nie da? a z tych funkcji tworzących to o co chodzi?
5 sty 12:57
mat_ma: reszty*
5 sty 12:57
Saizou :
a wiesz co to są funkcje tworzące ?
5 sty 12:59
mat_ma: nie mam pojecia
5 sty 13:00
Saizou :
da się to jeszcze jakoś zrobić z równań charakterystycznych, ale nie pamiętam
5 sty 13:03
Saizou :
ale jak jesteś na pierwszym roku matematyki to zapewne chodzi o indukcje
5 sty 13:11
mat_ma: tak 1 rok
5 sty 13:26