matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
granica lim (n^2 -1)/(3- n^2) n→∞
nincia:
cześć
pomógłby mi ktoś z granicami? lim (n
2
−1)/(3− n
2
) n→
∞
oraz mam cos zrobione ale nie wiem czy jest ok. lim ((4 x
2
) −1)/ (2x +1) x→1/2 = lim x
2
(4−1/x
2
) / (2x+1) = lim [1/4*(4−4) /(2*1/4 +1) = 0/2 =0
5 sty 11:46
Janek191:
n
2
− 1
1
1 −
n
2
a
n
=
=
3 − n
2
3
− 1 +
n
2
więc
1 − 0
lim a
n
=
= − 1
− 1 + 0
n→
∞
5 sty 12:07
Janek191:
4 x
2
− 1
( 2 x − 1)*(2 x + 1)
f(x) =
=
= 2 x − 1
2 x + 1
2 x + 1
więc
1
lim f(x) = 2*
− 1 = 1 − 1 =0
2
x→
1
2
5 sty 12:09