matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
dzialania na pierwiastkach
elofałe:
2
√
5
√
5
1)
−
3
2
2)
√
27
− 3
√
12
3) 5
3
√
16
− 7
3
√
(−54)
3
3
4)
√
−
√
16
9
5 sty 11:12
Janek191:
3) 5
3
√
16
− 7
3
√
−54
= 5
3
√
8*2
− 7
3
√
− 27*2
= 5*2
3
√
2
− 7*(−3)
3
√
2
= = 10
3
√
2
+ 21
3
√
2
= 31
3
√
2
5 sty 11:24