Całka
toszyba: Witam,
Mam problem z całką.
cos(3x+7)dx − wychodzi mi, że to się równa (sin(3x+7)2)/6, zaś w odpowiedziach jest
sin(3x+7)/3.
Robię to metodą przez podstawienie. Nie wiem gdzie popełniam błąd. Mógłby ktoś to rozwiązać
krok po kroku?
Pozdrawiam
5 sty 10:14
ZKS:
My też nie wiemy, gdzie robisz błąd, ponieważ nie zamieściłeś tego jak to robisz.
Mogę się jedynie domyślać, że błąd polega na nie znajomości, ile wynosi ∫ cos(x) dx.
5 sty 10:18
Janek191:
| | 1 | |
∫ cos ( 3 x + 7) dx = |
| *( sin ( 3 x + 7)) + C |
| | 3 | |
bo
| | 1 | | 1 | |
[ |
| sin ( 3 x + 7 )] ' = |
| *3* cos (3 x + 7 ) = cos ( 3 x + 7) |
| | 3 | | 3 | |
5 sty 10:44