funkcjaa,
Zuzanna123: Zadanie 1.
Dana jest funkcja kwadratowa f(x) = ax2 + bx + c. Wyznacz wszystkie wartości parametrów a,
b, c, wiedząc, że funkcja f jest rosnąca w przedziale (–∞, –1〉 i malejąca w przedziale 〈–1,
+∞),
jednym z jej miejsc zerowych jest liczba (–3), a w przedziale 〈0, 2〉 największą wartością
funkcji jest liczba 6.
Zadanie 3.
Rozpatrujemy trójkąty prostokątne o sumie przyprostokątnych równej 10. Wybierz trójkąt
o największym polu i oblicz pole koła opisanego na tym trójkącie.
Zadanie 4. (5 pkt)
Podaj przykład równania dwukwadratowego ax4 + bx2 + c = 0, które:
a) nie ma rozwiązań,
b) ma tylko dwa różne rozwiązania,
c) ma tylko trzy różne rozwiązania.
W każdym przypadku przeprowadź rozumowanie uzasadniające poprawność przykładu.
5 sty 09:56
Janek191:

z.1
p = − 1
x
1 = − 3
f(0) = 6
zatem
f(x) = a*( x − p)
2 + q
f(x) = a*( x + 1)
2 + q
czyli
f( − 3) = 0 ⇔ a*(− 3 + 1)
2 + q = 4 a + q = 0
f(0) = 6 ⇔ a*1
2 + q = a + q = 6
Mamy układ równań:
4a + q = 0
a + q = 6
−−−−−−−− odejmujemy stronami
3 a = − 6
a = − 2
=====
q = 6 − q = 6 + 2 = 8
Odp. f(x) = − 2*(x + 1)
2 + 8 = − 2*( x
2 + 2 x + 1) + 8 = − 2 x
2 − 4 x + 6
zatem
a = − 2, b = − 4, c = 6
================
Patrz też na wykres
5 sty 10:55
Janek191:
z.2
a,b,c − długości boków Δ prostokątnego oraz a < b < c
Mamy
a + b = 10 ⇒ b = 10 − a
P = 0,5 a*b = 0,5 a*( 10 − a) = 5 a − 0,5 a
2 = − 0,5 a
2 + 5 a
− 0,5 < 0 więc funkcja P(a) = −0,5 a
2 + 5 a osiąga maksimum dla
| | − 5 | |
a = p = |
| = 5 |
| | 2*(− 0,5) | |
Wtedy b = 10 − 5 = 5
Mamy Δ prostokątny równoramienny.
c = a
√2 = 5
√2
r = 0,5 c = 2,5
√2 − promień okręgu opisanego na tym Δ.
5 sty 11:02