funkcje kwadratowe
Zuzanna123: Zadanie. 1
Określ liczbę rozwiązań równania f(x) = m w zależności od wartości parametru m (m ∈ R),
jeśli f(x)=
x2 + 6x + 8, jeśli x nalezy (−nieskonczonosc, −2)
−x2+4, jeśli x nalezy <−2, 2>
x2 − 6x + 8, jesli x nalezy (2, nieskonczonosc)
a nastepnie podaj rozwiazanie nierownosci f(x+1)−4 jest większe równe 0
Zad. 2
Określ liczbę rozwiązań równania f(x) = m w zależności od wartości parametru m (m ∈ R), jeśli
f(x)=
x2 + 6x + 8 jęsli x należy od (−nieskonczonosc, −2>
x2 − 4 jeśli x należy (−2, nieskonczonosc)
Zadanie 3.
Rozpatrujemy trójkąty prostokątne o sumie przyprostokątnych równej 10. Wybierz trójkąt
o największym polu i oblicz pole koła opisanego na tym trójkącie.
Zadanie 4. (5 pkt)
Podaj przykład równania dwukwadratowego ax4+ bx2 + c = 0, które:
a) nie ma rozwiązań,
b) ma tylko dwa różne rozwiązania,
c) ma tylko trzy różne rozwiązania.
W każdym przypadku przeprowadź rozumowanie uzasadniające poprawność przykładu.
5 sty 01:01
Uu: A>0 f rosn ramiona w dol
Czyli od −∞ do "q" 2 rozw pozniej dla q 1 rozw i od q do ∞ brak
5 sty 01:09
cosinusx:

Zad.3
a+b=10 −> a=10−b
| | (10−b)b | |
P(b)= |
| −pole jest funkcją zmiennej b |
| | 2 | |
U{(10−b)b}{2=0
(10−b)b=0
−b
2+10b=0 −współczynnik przy b
2 to (−1), zatem ramiona paraboli będą skierowane w dół, czyli
maksimum będzie w wierzchołku (W).
W ma współrzędne (b
0,P
max).
Nas interesuje wartość pola, czyli druga współrzędna− P
max
Z funkcji kwadratowej:
Δ=B
2−4AC=100
Zatem maksymalne pole to 25.
5 sty 09:40
cosinusx: Przepraszam, tam powinno być że 2P=25, zatem pole wynosi 12,5.
| | (10−b)b | |
Bierze się to stąd, że było P(b)= |
| a ja później operowałam już tylko na (10−b)b, |
| | 2 | |
czyli dwukrotności pola, czyli 2P.
5 sty 09:47
cosinusx:

Obliczmy teraz dla jakiego b zachodzi taka wartość pola.
b=5
a=10−b=5
Przeciwprostokątna trójkąta jest jednocześnie średnicą koła opisanego. Zatem c=2R.
c
2=a
2+b
2=25+25=50
c=5
√2
| | 50 | | 25 | |
P=πR2=π* |
| = |
| π=12,5π |
| | 4 | | 2 | |
5 sty 09:55