2 zadania z funkcji kwadratowej w liceum
Zuzanna123: Funkcja kwadratowa, pomocy. Zadanie 1.
Suma długości dwóch boków trójkąta wynosi 10, a miara kąta między tymi bokami jest równa
120°. Jaką najmniejszą wartość ma obwód tego trójkąta?
Zadanie 2.
Suma długości dwóch boków trójkąta wynosi 6, a miara kąta między tymi bokami jest równa
120°. Jaką najmniejszą wartość ma obwód tego trójkąta?
5 sty 00:39
Bogdan:

Zadanie 1.
| | 1 | |
b = 10 − a, cos120o = − |
| . |
| | 2 | |
| | 1 | |
Z twierdzenia cosinusów: c2 = a2 + b2 + 2*ab* |
| = a2 + (10 − a)2 + a(10 − a) |
| | 2 | |
c =
√ a2 − 10a + 100
c jest najmniejsze wtedy, gdy trójmian a
2−10a+100 osiąga minimum,
| | 10 | |
funkcja f(x) = a2 − 10a + 100 posiada minimum dla a = |
| = 5 (to jest wartość |
| | 2 | |
odciętej wierzchołka paraboli y = a
2 − 10a + 100).
c =
√25 − 50 + 100 =
√75 = 5
√3, b = 10 − 5 = 5
Zadanie 2 analogicznie.
Innym sposobem jest zastosowanie rachunku różniczkowego i obliczanie minimum funkcji c(a)
5 sty 10:59