2 zadania z funkcji kwadratowej liceum, błagam o pomoc :(
Zuzanna123: Zadanie 1.
Dane są funkcje kwadratowe f(x) = ax2 + bx + c oraz g(x) = x2 + 2ax – c.
a) Wyznacz wszystkie wartości parametrów a, b, c, wiedząc, że funkcja g ma tylko jedno
miejsce zerowe, natomiast funkcja f przyjmuje wartości ujemne wtedy i tylko wtedy, gdy
x ∈ (–2, 1).
b) Rozwiąż równanie f(x) = g(x).
Zadanie 2.
Suma długości dwóch boków trójkąta wynosi 10, a miara kąta między tymi bokami jest równa
120°. Jaką najmniejszą wartość ma obwód tego trójkąta?
5 sty 00:11
Godzio:
g(x) = x
2 + 2ax − c ma jedno miejsce zerowe czyli Δ = 0
Δ = 4a
2 + 4c = 0 ⇒ c + a
2 = 0
f(x) = a(x + 2)(x − 1) = a(x
2 + x − 2) = ax
2 + ax − 2a
a = b oraz c = −2a
−2a + a
2 = 0 ⇒ a(a − 2) = 0 ⇒ a = 0 lub a = 2
c = 0 lub c = −4
b = 0 lub b = −4
Odp:
(a,b,c) = (2,−4,−4)
Z równaniem sobie chyba już poradzisz
5 sty 00:19
Godzio:
a + b = 10 ⇒ b = 10 − a
a
2 + b
2 − 2abcos120
o = c
2
a
2 + b
2 + ab = c
2
(a + b)
2 − ab = c
2
100 − ab = c
2 ⇒ c = p{100 − ab)
L = a + b + c = 10 +
√100 − ab = 10 +
√100 − 10a + a2 = L(a)
L przyjmuje minimum gdy 100 − 10a + a
2 przyjmuje minimum, a to zachodzi dla
L(5) = 10 +
√100 − 50 + 25 = 10 +
√75 = 10 + 5
√3 = 5(2 +
√3)
5 sty 00:21
Jerzy:
Zad 1)
dla g(x) Δ = 0
f(−2) = 0
f(−1) = 0
5 sty 00:26
Zuzanna123: Godzio, bardzo bardzo dziękuję
5 sty 00:39