Wykaż że wartość wyr jest liczbą ujemną
r 20: |x−2|−2|x−2|+2 dla x<0
16 gru 13:12
r 20: Uprość podane wyrażenia
a) |x−1|+x+|x−2| gdy x∊(−∞,1)
b) |x−1|+x+|x−2| gdy x∊(1,2)
c) |x−1|+x+|x−2| gdy x∊(2.∞)
d) |x+2|+|2−x| gdy x∊(−2,2)
e) |x+2|+|2−x| gdy x∊(−∞,−2)
f) |x+2|+|2−x| gdy x∊(2,∞)
16 gru 13:23
r 20: r 20: Uprość podane wyrażenia
a) |x−1|+x+|x−2| gdy x∊(−∞,1)
b) |x−1|+x+|x−2| gdy x∊(1,2)
c) |x−1|+x+|x−2| gdy x∊(2.∞)
d) |x+2|+|2−x| gdy x∊(−2,2)
e) |x+2|+|2−x| gdy x∊(−∞,−2)
f) |x+2|+|2−x| gdy x∊(2,∞)
16 gru 13:29
supermatma.pl: Ad 1)
|x−2|−2|x−2|+2 =−|x−2| +2=−−(x−2)+2=x−2+2=x.
aAd 2
a) |x−1|+x+|x−2|=− (x−1)+x−(x−2)=−x+1+x−x+2=3−x.
b) |x−1|+x+|x−2|= x−1+x −(x−2)=x−1+x−x+2=x+1.
c) |x−1|+x+|x−2|= x−1+x +x−2=3x−3.
d) |x+2|+|2−x| = x+2+2−x=4.
e) |x+2|+|2−x| = −(x+2)+2−x=−x−2+2−x=−2x
f) |x+2|+|2−x| = x+2−(2−x)=x+2−2+x=2x
16 gru 14:53