Uzasadnij
Artix1500: Jak uzasadnić że równanie sin14x*sin12x*sin10x = 1 nie ma rozwiązania ?
4 sty 23:04
Godzio:
sin( cokolwiek ) ≤ 1
więc aby iloczyn był = 1 to wszystkie jednocześnie musiały by być = 1 lub dwa z nich = −1
co jest nie możliwe
sin14x = sin12x = sin10x = 1
lub
sin14x = sin12x = −1 i sin10x = 1 + różne kombinacje.
4 sty 23:39
Dżin: Zauważ, że:
a) 1=(−1)*(−1)*1
Tutaj rozważasz 3 przypadki:
1a) sin14x=−1 i sin12x=−1 i sin10x=1
2a) sin14x=−1 i sin12x=1 i sin10x=−1
3a) sin14x=1 i sin12x=−1 i sin10x=−1
| | π | | 3π | |
Jak wiadomo sinx=1 dla x= |
| +2kπ lub x= |
| +2kπ |
| | 4 | | 4 | |
oraz
| | 5π | | 7π | |
sinx=−1 dla x= |
| +2kπ lub x= |
| +2kπ |
| | 4 | | 4 | |
teraz dla przypadku 1a) będzie:
| | 5π | | 7π | |
14x= |
| +2kπ lub 14x= |
| +2kπ |
| | 4 | | 4 | |
| | 5π | | 7π | |
12x= |
| +2kπ lub 12x= |
| +2kπ |
| | 4 | | 4 | |
| | π | | 3π | |
10x= |
| +2kπ lub 10x= |
| +2kπ |
| | 4 | | 4 | |
Rozwiązania te w całości się nie pokryją więc dla tego przypadku nie ma rozwiązań, to samo
dotyczy przypadków 2a) oraz 3a)
b) 1=1*1*1
Tutaj rozważasz tylko 1 przypadek:
sin14x=1 i sin12x=1 i sin10x=1
czyli:
| | π | | 3π | |
14x= |
| +2kπ lub 14x= |
| +2kπ |
| | 4 | | 4 | |
| | π | | 3π | |
12x= |
| +2kπ lub 12x= |
| +2kπ |
| | 4 | | 4 | |
| | π | | 3π | |
10x= |
| +2kπ lub 10x= |
| +2kπ |
| | 4 | | 4 | |
Z tych rozwiązań także nie uzyskasz ani jednego pełnego rozwiązania, czyli równanie nie posiada
rozwiązań
4 sty 23:54
5 sty 00:18