Narysuj wykres funkcji
Kuba: Jak narysować wykres takiej krzywej?: (postać parametryczna)
x(t) = t − sint
y(t) = 1 − cost , t ∊ [0, 2π]
Ktoś mi podpowiadał, żeby coś podstawiać sobie za π/2, π, 3/2π i 2π i coś tam rysować, ale nie
za bardzo wiem jak to zrobić. Proszę o pomoc.
4 sty 22:44
utem:

To jest cykloida. Wpisz w google, to zobaczysz dokładny wykres.
t=0, punkt (0,0),
| | 3π | | √2 | | √2 | |
t= |
| punkt (U(3π}{4}− |
| ,1+ |
| ) |
| | 4 | | 2 | | 2 | |
t=π punkt (π,1) dalej licz sam
Przybliżony wykres dla koła o promieniu r=1.
4 sty 23:32
Kuba: | | π | |
czyli podstawiam sobie za t różne wartości z przedziału [0, 2π] i tak np dla t = |
| |
| | 2 | |
| | π | |
wychodzi punkt ( |
| −1, 1), więc zaznaczam sobie ten punkt na wykresie i robię tak z |
| | 2 | |
kilkoma wartościami z tego przedziału, a następnie łączę punkty i otrzymuję wykres tak?
6 sty 13:33
Kuba: i mam pytanie, dlaczego dla t=π mamy punkt (π, 1), a na rysunku x=π jest wartość 2?
6 sty 13:37