prosta trygonometria
x: w trójkącie prostokątnym jedna z przyprostokątnych jest o 60% dłuższa od drugiej. Oblicz
tangens większego z kątów ostrych.
x − długość jednej przyprostokątnej
1,6x − długość drugiej przyprostok.
i właśnie tu moje pytanie. dlaczego 1,6x, a nie x+06?
może to głupie pytanie, ale kto pyta nie błądzi także proszę o wyjaśnienie
4 sty 22:26
Janek191:
x + 0,6 x = 1,6 x
4 sty 22:28
Eta:
tgα=1,6
4 sty 22:30
x: czyli x traktujemy jak 1?
4 sty 22:30
utem: x=1x
5 sty 15:02
Ger:
22 wrz 16:23