Mateusz: Mamy podaną gęstość roztworu i objętość obliczmy więc jego masę skorzystamy ze wzoru
| | m | | g | |
d = |
| /*v d*v = m => m = d*v = 1,3 |
| * 1000cm3 = 1300g
|
| | v | | cm3 | |
skoro dodano rozpuszczalnika to stężenie roztworu zmalało zmieniła się masa rozpuszczalnika i
masa całego roztworu ale masa substancji rozpuszczonej sie nie zmieniała.
ze wzoru na gęstość licze mase H
2O przypominam ze gęstość H
2O wynosi 1g/cm
3 czyli masa wody
to 500g ale wczesniej obliczam ile g substancji rozpuszczonej znajduje sie w 1300g 50%
| | ms | | C%*mr | |
roztworu korzystam ze wzoru C% = |
| *100%=> ms = |
| = 650g
|
| | mr | | 100% | |
teraz licze mase nowego roztworu 1300g + 500g = 1800g nowe stężenie wynosi
| | ms | | 650g | |
C% = |
| *100% = |
| *100% = 36,1% |
| | mr | | 1800g | |