PLANIMETRIA zadanie 79
ZaczynamyNaukeDoMatury:

Dany jest trójkąt ABC, w którym przyrpsotokątna AC ma długość 12.
Punkt E jest środkiem przecwprostokątnej AB, spodek D wysokości CD leży między punktami A i E,
a odległośc między punktami D i E jest równa 1
Oblicz Obwód trójkąta
4 sty 21:56
Eta:
L=6(5+
√5) [j]
4 sty 22:11
Paulina: ΔADC ~ ΔACB (KKK)
4 sty 22:12
Paulina: |AD|=|EB|
4 sty 22:14
Paulina: dobra ja sie poddaje
4 sty 22:16
ZaczynamyNaukeDoMatury: Wie ktoś jak to zrobić?
4 sty 22:26
ZaczynamyNaukeDoMatury: To jest zadanie z podstawy
4 sty 22:27
Eta:

R>0
|AB|=c= 2R h
2=144−(R−1)
2 i h
2= R
2−1
to 144−(R−1)
2= R
2−1 ⇒ ....................
R
2−R−72=0 ⇒ (R−9)(R+8)=0 ⇒ R=9
to c= 18 i b=
√182−122= ..................
L= 12+18+ b =...............
4 sty 22:27
ZaczynamyNaukeDoMatury: DZIĘKI WIELKIE, pierwsza linijka h2=144−(R−1)2 i h2= R2−1 dała mi już całą odpowiedź jak
zrobić to zadanie
5 sty 00:05
Eta:
I cały "sęk" w tej "linijce"
5 sty 00:23