Proszę o pomoc!!! :)
M: Dana jest funkcja W(x)= −3x4 + 2x2 − x + 2 i prosta l: x + 7y + 21 = 0. Wyznacz równanie
stycznej do wykresu funkcji W i prostopadłej do prostej l.
4 sty 21:43
Jerzy:
i gdzie jest problem ?
4 sty 21:52
M: nie wiem jak wyliczyć pochodną z f(x0) i x0
4 sty 21:56
Jolanta: x+7y+21=0
7y=−x−21
prosta prostopadła ma a=7
a=f'(x
o}
f'(x
0)=7
−12x
3+4x−1=7
−12x
3+4x−8=0 /:4
−3x
3+x−2=0
(−3x
2+3x−2)(x+1)=0
−3x
2+3x−2=0 lub x+1=0
Δ=9−24=−15 x=−1
brak miejsc zerowych x
0=−1
f(x
0)=−3(−1)
4+2(−1)
2−(−1)+2
f(x
0)=−3+2+3=2
y=f'(x
0)(x−x
0)+f(x
0)
y=7(x−(−1))+2
y=7x+9
5 sty 00:58