Wskaż argument
westwest: Wskaż argument dla którego funkca f(x)=2x przyjmuje wartość 24
a) x=3+log2 3
b)x=12
c)x=log24 2
d)x=log2 12
Rozumiem, że trzeba podstawić za x trzeba podstawić te liczby, ale nie może mi to wyjść.
Odpowiedź b i d odpadaja moim zdaniem automatycznie czy się mylę?
4 sty 21:37
Eta:
2x=24 ⇒ x= log224= log2(8*3)= log28+log23= 3+log23
odp A)
4 sty 21:40
5-latek: ax=b gdzie b>0 to x= logab
4 sty 21:40
westwest: Dziękuję
4 sty 21:44
5-latek: Zreszta zgodnie z definicja logarytmu
4 sty 21:44
Eta:
Czy coś z tego rozumiesz? czy tylko przepisujesz gotowca ?
4 sty 21:45