Calki
Kazimierz: Prosze o pomoc nie mam zadnego pojecia jak to mozna rozwiazac

Oblicz pole obszaru ograniczonego liniami:
y=2x−x
2, x+y=0
4 sty 20:45
Janek191:
4 sty 20:48
Janek191:
Może tak :
2 3
P = ∫ ( 2 x − x2) dx + 0,5*2*2 − ∫ ( − x − ( 2 x − x2)) dx =
0 2
4 sty 20:51
Kazimierz: Czyli teraz poprostu trzeba obliczyc calke i tyle tak?
4 sty 20:57
Janek191:
Tak , ale trzeba najpierw wykonać działania w II całce.
Trzeba policzyć całki oznaczone.
4 sty 20:59
Kazimierz: ok dzieku
4 sty 21:03
misiak:
a może tak:
3 3 3
| | 3 | | 1 | |
P= ∫ ( 2x−x2−(−x)) dx = ∫ ( 3x−x2) dx=[ |
| x2− |
| x3] I |
| | 2 | | 3 | |
0 0 0
4 sty 21:06
Kazimierz: wow teraz nie wiem ktore jest prawidlowe
4 sty 22:41