Układy nierówności liniowych
Paulina: Przedstaw ilustrację graficzną układu nierówności. Które z punktów P(6,1) Q(−3,5) R(8,−3)
należą do otrzymanego zbioru.
2x+y+1≥0
x+2y−7<0
4 sty 20:35
utem:

y≥−2x−1 punkty nad prostą y=−2x−1 i na prostej
| | 1 | | 7 | | 1 | | 7 | |
y<− |
| x+ |
| punkty poniżej prostej y=− |
| x+ |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
4 sty 20:56
cosinusx:

2x+y+1≥0
x+2y−7<0
y≥−2x−1
2y<−x+7
y≥−2x−1 (niebieski wykres)
| | 1 | |
y<− |
| x+3,5 (zielony wykres) |
| | 2 | |
Obszar spełniający układ równań, to ten zaznaczony na czerwono (tam gdzie było na zielono−
linia przerywana, bo był znak <, tam gdzie na niebiesko− linia ciągła (aż do końca, ja
zaznaczyłam fragment, żeby nie zakryć koloru niebieskiego), bo był znak ≥. Punkt przecięcia
wykresów nie należy− puste kółko.
Sprawdzenie punktów:
P(6,1) −> x=6, y=1
2x+y+1≥0 (?)
12+1+1=14≥0 −pierwsze spełnione
x+2y−7<0 (?)
6+2−7=1>0 −druga nierówność nie spełniona −> punkt P nie należy
I tak dalej każdym punktem. Aby należał obie nierówności muszą być spełnione.
4 sty 21:16