Wyznacz wartości parametru
KP: Witam,
Wyznacz wartości parametru ,,m", tak by równanie
m16x+(2m−1)4x+2−3m=0
nie miał pierwiastków rzeczywistych.
Zrobiłem to tak:
za 4x podstawiam otrzymując
mt2+(2m−1)t+2−3m=0. Skoro powyższy dwumian ma nie mieć pierwiastków więc jego delta winna
być <0. Delta wyszła:
Δ=16m2−12m+1
Chcę zatem zobaczyć kiedy delta jest ujemna, liczę deltę delty, otrzymując przedział m należy
(18(3−√5), 18(3+√5).
Ponieważ założyłem , że t=4x , zatem t>0, czyli chcę by mój dwumian był określony dla t
dodatnich, a zatem by pierwsza współrzędna wierzchołka była dodatnia
mam zatem p=(−b/2a) = {
4 sty 20:30
KP: mam zatem p=(−b/2a) = {−(2m−1)/2m} >0
otrzymuję, że m winno należeć do przedziału od (0, 1/2). W ostatecznej odpowiedzi biorę części
wspólne obu uzyskanych przedziałów uzyskując ostatecznie (1/8)(3−
√5) , (1/2). Problem w tym,
że w książce podano, że prawa granica przedziału winna być domknięta na (2/3). I nie wiem
dlaczego tak
4 sty 20:33