Pole trójkąta
zadanie: Oblicz pole trójkąta o bokach długości 3,4,6.
Wyszło mi pod pierwiastkiem 28,4
ze wzoru Herona.
Czy dobrze?
Z góry dziękuję.
4 sty 20:24
Kacper:
Sprawdź w odpowiedziach
4 sty 20:24
5-latek: Może pokaz obliczenia .
Ja np. nie mam powodu tego liczyc
4 sty 20:25
Eta:

czy pole takiego trójkąta może być równe 28 ?
Jak myślisz?
4 sty 20:31
zadanie: p=3+4+6 a w mianowniku mam przez 2 czyli 13/2 i to się równa 6,5
potem ze wzoru herona pod pierwiastkiem 6,5 (6,5−3)(6,5−4)(6,5−6) potem 6,5 mnożę razy te
wyniki odejmowania i wychodzi 28,4 pod pierwiastkiem
4 sty 20:34
Krzysiek: Tak
4 sty 20:35
utem:
P
Δ=
√6.5*(6.5−3)*(6.5−4)*(6.5−6)=
=
√6.5*3.5*2.5*0.5=
√28.4375
| | 4375 | | 35 | | 7 | | 455 | |
28.4375=28+ |
| =28+ |
| =28+ |
| = |
| |
| | 10000 | | 80 | | 16 | | 16 | |
4 sty 20:38
Janek191:
= √ 4*7,1 = 2√7,1
4 sty 20:40
zadanie: oo dziękuję Wam bardzo za pomoc
4 sty 20:42