help
pawel: Pole trójkąta ABC jest równe 40√3 a długość jego najkrótszego boku wynosi 10. Trójką A"B"C"
jest podobny do trójkąta ABC i jego pole jest równe 10√3 . Oblicz długość najkrótszego boku
trójkąta A"B"C"
4 sty 20:14
Eta:
Odp : 5
4 sty 20:15
pawel: a możesz mi to jakoś wytłumaczyć ?
4 sty 20:17
Eta:
| | Pf | |
Figury podobne : f∼g w skali k>0 to |
| = k2 |
| | Pg | |
| 40√3 | |
| = k2 ⇒ k2=4 ⇒ k=2 |
| 10√3 | |
Boki mniejszego trójkąta zmniejszamy dwukrotnie
zatem jeżeli |AB|=10 to |A
'B
'|= 10:2=5
4 sty 20:25
pawel: a jest jakaś stronka z jakimś objaśnieniem i przykladami bo przeciez sa jeszcze inne zadania z
tego typu wiec chcialbym wiedziec cos wiecej
4 sty 20:28