wyznacz granice
jaktozrobic: wyznacz granice:
lim(√x2+n −n)
n→∞
4 sty 20:09
Janek191:
Zdecyduj się na x lub n
4 sty 20:10
Janek191:
| | a2 − b2 | |
Wzór: a − b = |
| |
| | a + b | |
4 sty 20:11
Godzio:
Tutaj nawet nie trzeba bo jest wyrażenie typu √n − n → − ∞ niezależnie od x
4 sty 20:17
jaktozrobic: chodzilo oczywiscie o n
4 sty 20:18
Godzio:
Ano to tak jak radzi Janek
4 sty 20:18
Janek191:
| | n2 + n − n2 | | n | | 1 | |
an = |
| = |
| = |
| |
| | √n2 + n + n | | √n2 +n + n | | √1 + 1n + 1 | |
więc
n→
∞
4 sty 20:21
jaktozrobic: Dzieki
4 sty 20:25