proszę o rozwiązane
anna: ile rozwiązań ma równanie 2x3 − x2 +x+5=0
nie wiem jak rozłożyć na czynniki
wynik to że równanie ma 1 rozwiązanie
4 sty 19:10
Kacper:
A skąd wiesz,że się rozkłada prosto?
f'(x)=6x2−2x+1
Pochodna jest dodatnia dla każdego x∊R, zatem funkcja f jest rosnąca, czyli ma jedno miejsce
zerowe.
4 sty 19:15
utem:
f'(x)=6x2−2x+1
6x2−2x+1>0
Δ=4−24<0
f(x) jest funkcją rosnącą, funkcja może mieć tylko jedno miejsce zerowe.
f(0)=5>0
f(−2)=2*(−8)−4−2+5=−22+5<0⇔
Istnieje x0∊(−2,0) takie,że f(x0)=0
4 sty 19:17
Janek191:
Jaki poziom ?
4 sty 19:17
anna: zupełnie zapomniałam o pochodnej przepraszam bardzo
poziom rozszerzony
bardzo dziękuję
zadanie jest za 1 punkt i bardzo się zdenerwowałam a to było proste
4 sty 19:29
Janek191:
4 sty 19:30