matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
asymptoty
Agata:
wyznacz asymptoty funkcji : y= 1 / (2x−3) z góry dziękuję.
16 gru 11:11
AS:
y = 0 , x = 3/2
16 gru 12:12
student:
1
f(x)=
2x−3
dziedzina: x∊(−
∞
;
3
2
)∪(
3
2
;+
∞
)
1
1
lim
x→(
3
2
)−
=[
]=−
∞
⇒asymptota pionowa lewostronna x=
3
2
}
2x−3
0
−
1
1
lim
x→(
3
2
)+
=[
]=+
∞
⇒asymptota pionowa prawostronna x=
3
2
} ⇒
2x−3
0
+
x=
3
2
asymptota obustronna pionowa
1
lim
x→+
∞
=0+
2x−3
1
lim
x→−
∞
=0−
2x−3
asumptota pozioma y=0 obustronna
16 gru 12:14