dziękuję
pj: Dana jest rekurencyjna definicja ciągu. Znajdz wzór ogólny na n−ty wyraz ciągu
a(0)=2,
a(1)=3,
a(n+1) =3a(n)−2a(n−1) dla n>0
(metoda rozwiązywania równań rekurencyjnych)
proszę o rozwiązanie
4 sty 18:41
Kacper:
Funkcje tworzące
4 sty 18:44
Godzio:
Albo przez równanie charakterystyczne.
4 sty 18:45
pj: tylko nie wiem jak to zrobić
4 sty 19:24
Mariusz:
a
0=2
a
1=3
a
n=3a
n−1−2a
n−2
A(x)=∑
n=0∞a
nx
n
∑
n=2∞a
nx
n=∑
n=2∞3a
n−1x
n−∑
n=2∞2a
n−2x
n
∑
n=2∞a
nx
n=3x∑
n=2∞a
n−1x
n−1−2x
2∑
n=2∞a
n−2x
n−2
∑
n=2∞a
nx
n=3x∑
n=1∞a
nx
n−2x
2∑
n=0∞a
nx
n
∑
n=0∞a
nx
n−2−3x=3x(∑
n=0∞a
nx
n−2)−2x
2∑
n=0∞a
nx
n
A(x)−2−3x=3x(A(x)−2)−2x
2A(x)
A(x)(1−3x+2x
2)=2−3x
| | 2−3x | | (1−x)+(1−2x) | |
A(x)= |
| = |
| |
| | (1−x)(1−2x) | | (1−x)(1−2x) | |
a
n=2
n+1
8 cze 05:48