ciag geometryczny
Paulina: | | 1 | |
Dany jest ciąg (an) którego suma n początkowych wyrazów jest równa Sn=2n−1 − |
| |
| | 2 | |
Wyznacz wzór ogólny tego ciągu i wykaż że ciąg (an) jest ciagiem geometrycznym.
a więc doszłam do wniosku, że S
1=a
1
| | 1 | | 1 | | 1 | |
S1=21−1 − |
| =1− |
| = |
| = a1 |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
S
2−S
1=a
2
a
2=1
ciąg geometryczny 1/2; 1; 1,5 ....
a
n=a
1q
n−1
i teraz nie wiem o co chodzi.. jaki jest błąd w moim rozumowaniu..
4 sty 18:16
Janek191:
| | 1 | | 1− 2n | | 1 | | 1 | | 1 | |
Sn = |
| * |
| = |
| *(2n −1) = |
| *2n − |
| = |
| | 2 | | 1 − 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | |
= 2−1*2n − |
| = 2n −1 − |
| |
| | 2 | | 2 | |
Jest ok
4 sty 18:23
Godzio:
Zapamiętaj, że an = Sn − Sn − 1 ponieważ
Sn = a1 + ... + an−1 + an
Sn − 1 = a1 + ... + an−1
Sn − Sn − 1 = [wszystko się kasuje i zostaje an] = an
4 sty 18:28
Paulina: | | 1 | |
ok dzieki bo |
| mozna zamienić na 2−1......... ah patrze tylko na odpowiedzi.. |
| | 2 | |
4 sty 18:32
Paulina: tak srednio to z lekcji pamietam 18:28 dzieki..
4 sty 18:33
Paulina: ahaa dobra, nieważne, ale jestem głupia.
ale coś z lekcji pamietam że jeżeli Sn − Sn−1≠an to coś z tym nie tak jest...i potem nie
trzeba liczyć czy coś
4 sty 18:36
utem:
a
n obliczasz z podanej różnicy, następnie
a
1 z wyznaczonego wzoru ma być równe S
1
4 sty 19:05