Szereg geometryczny
Adam: Zapisz ułamki w postaci ilorazu liczb całkowitych:
a) 0,1111...
b) 3,141414...
c) 0,9999...
d) −0,262626...
e) 0,123123123...
f) −1,67212121...
g) 0,2999...
h) 0,9330330330...
4 sty 17:55
4 sty 17:56
5-latek: c) 1
4 sty 17:58
4 sty 17:58
4 sty 17:59
4 sty 17:59
merlin3431: 5 latek co ty gadasz...
4 sty 18:01
Adam: Dzięki Janek 191. A czy to zadanie da się rozwiązać za pomocą jakiegoś wzoru czy wszystko
trzeba rozpatrywać osobno?
4 sty 18:10
Janek191:
| | 3 | |
g) 0,2999... = 0,2 + 0,0999.... = 0,2 + 0,1 = 0,3 = |
| |
| | 10 | |
bo mamy nieskończony ciąg geometryczny:
a
1 = 0,09 q = 0,1
| | a1 | | 0,09 | | 0,09 | |
S = |
| = |
| = |
| = 0,1 |
| | 1 − q | | 1 − 0,1 | | 0,9 | |
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
0,0999.... = 0,09 + 0,009 + 0,0009 + 0,00009 + ....
4 sty 18:17
Adam: a przykład c? tam będzie 1?
4 sty 18:24
Janek191:
Tak
4 sty 18:26
Adam: z tego wzoru na S tak wyjdzie, już czaję
4 sty 18:28
Adam: a ostatni przykład? jak to będzie, bo tam w rozwinięciu jest 9
4 sty 18:29
Janek191:
h) 0,933033033.... = 0,933 + 0,000033 + 0,000000033 + ...
a
1 = 0,000033 q = 0,001
więc
| | 0,000033 | | 0,000033 | | 33 | | 11 | |
S = |
| = |
| = |
| = |
| |
| | 1 − 0,001 | | 0,999 | | 999000 | | 333000 | |
zatem
| | 11 | | 933 | | 11 | | 310 689 | | 11 | |
0,933 + |
| = |
| + |
| = |
| + |
| = |
| | 333000 | | 1000 | | 333000 | | 333000 | | 333000 | |
4 sty 18:38