Wykaż, że a+b= −2
Zuzia: Wykaż, że a+b= −2, jeżeli:
a=1/1+√2 + 1/√2+√3 + 1/√3+√4 + 1/√4+√5+ .... +1/√99+√100
b=1/1−√2− 1/√2−√3+ 1/√3−√4 − 1/√4−√5 + .....+ 1/√99−√100
/ oznaczyłam kreskę ułamkową
4 sty 17:52
Paulina: ja bym na początku usunęła niewymierność z mianownika, ale nie wiem do końca czy dobrze
4 sty 17:56
Paulina: trzeba zauważyć, że jest to ciąg arytmetyczny skończony
4 sty 17:57
Zuzia: Próbuję tak policzyć i zrobiłam sumę wyrazów a − 49,5(√2− √98+9)
4 sty 17:57
Paulina: √98=7√2
czyli(jeżeli dobrze to zrobiłaś) 49,5(9−6√2)
4 sty 18:01
Eta:
a= −1(1−√2+√2−√3+√3−√4+...... −√99+√100)
b= −1(1+√2−√2+√3−√3+√4−......+√99−√100)
+ −−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
a+b= −1*(1+0) −1*(1+0) = −2
4 sty 18:54
Kacper:
biorę
4 sty 19:19
Eta:
To jeszcze dorzucam ........
4 sty 19:20