Witam,
Joana: Proszę o pomoc. Oblicz sumę S8 ciągu geometrycznego, jeżeli jego wyraz pierwszy i drugi są
odpowiednio rowne: 18 i 6.
4 sty 17:43
4 sty 17:45
Joana: a1=18,
a2=6
q= 1/3
S8=18*1−(1/3)81−1/3
Nie potrafie rozwiazac dalej...
4 sty 17:46
Joana: Hmm, ale jak ja nie mam obliczac kolejnego wyrazu, a sumę pierwszych 8 wyrazow.
4 sty 17:47
Paulina: | | 1 | |
S8=18[ (1−(1/3)8) / 2/3] = 27− 27( |
| )8=27−27*(1/6561) |
| | 3 | |
4 sty 17:50
Joana: S8=18[ (1−(1/3)8) / 2/3] = 27− 27(1/3)8=27−27*(1/6561)
Pytanie − skad się wzielo 27 po drugim znaku rowności?
4 sty 17:56
Joana: 
4 sty 18:03
Paulina: wydaje mi się , ale nie jestem pewna , że ułamek zastępuje się nawiasem.
| | 1−(1/3)8 | |
a więc jak miałaś 18 |
| to mnożysz przez 3/2 i masz |
| | 2/3 | |
4 sty 18:06
Janek191:
a
1 = 18 a
2 = 6
| | 1 − q8 | | | | 3 | | 1 | |
S8 = a1* |
| = 18* |
| =18* |
| *(1− |
| ) = |
| | 1 − q | | | | 2 | | 6 561 | |
| | 1 | | 1 | | 242 | |
= 27*1 − 27* |
| = 27 − |
| = 26 |
| |
| | 6 561 | | 243 | | 243 | |
4 sty 18:10