matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
pochodna z definicji
★:
3
f(x) =
x
2
f '(x) = ?
4 sty 17:12
Janek191:
3
3
−
(x + h)
2
x
2
3 x
2
− 3*(x + h)
2
=
=
h
h*( x + h)
2
*x
2
3 x
2
− 3 x
2
− 6h x −3 h
2
− 6 x − 3h
=
=
h*x
2
*( x + h)
2
x
2
*(x + h)
2
więc
− 6 x − 3 h
− 6 x
− 6
f '(x) = lim
=
=
x
2
*( x + h)
2
x
4
x
3
h→0
4 sty 19:52