równanie macierzowe?
równanie: Mam takie równanie macierzowe :
Dla jakich wartości a poniższe równanie ma co najmniej jedno rozwiązanie?
[X]
T [2 3] = [a]
T
[Y] [2 a] [3]
Oczywiście powyższe zapisy oznaczają macierze.
Czy mam przemnożyć prawostronnie przez macierz 2x2 ? Proszę o pomoc.
Jak robić tego typu zadania

Kompletnie nie wiem co mam policzyć
4 sty 17:01
Godzio:
Twoje równanie przedstawia układ:
2x + 2y = a
3x + ay = 3
Układ ma co najmniej jedno rozwiązanie gdy wyznacznik główny
| 2 2 |
| 3 a |
jest różny od 0. Stąd 2a − 6 ≠ 0 ⇒ a ∊ R \ {3}
4 sty 17:10
równanie: Jak otrzymałeś ten układ ?
4 sty 17:19
równanie: Jeśli mógłbyś, to proszę o opisanie krok po kroku jak to należy robić
4 sty 17:27
Godzio:
xT
y to wektor [x y]
I pomnożyłem
2 3
2 a
x y
wyszło [ 2x+2y 3x + ay]
Przyrównując do [a 3] masz ten układ.
4 sty 17:30
równanie: Aha, teraz rozumiem. Dziękuję
A czy policzenie wyznacznika głównego załatwia sprawę z wynikiem : nieskończenie wiele
rozwiązań ?
W=0 i jedno z Wx lub Wy = 0 to jest nieskończenie wiele rozwiązań a to spełnia też warunki
zadania, tak?
4 sty 17:41
równanie:
4 sty 18:36
Godzio:
Tak masz rację, tylko warunki są takie:
W ≠ 0 lub (W = 0 i Wx = 0 i Wy = 0)
4 sty 18:44
równanie: Ale podsumowując wszystko i tak i tak będziemy mieli R\{3} , zgadza się ?
4 sty 20:25
równanie: A w wypadku gdy
[3 2] [x] [a]
[3 a] [y] = [2]
Nie możemy dokonać mnożenia, więc ... ?
4 sty 20:28
równanie:
4 sty 21:26
równanie:
5 sty 00:42
:
5 sty 11:13