planimetria
Paulina: przekątne równoległoboku mają długość 10 i 26. Oblicz obwód równoległoboku, jeżeli jego pole
jest równe 78.
mam książkę nowej ery , a z tyłu odpowiedzi, i etapy jak należy ono rozwiązywać
i nie rozumiem jednej rzeczy
| | 1 | | 1 | |
P=2* |
| * 5 *13 + 2 * |
| * 5 * 13sin(180−α) |
| | 2 | | 2 | |
skad ten wzór na pole

5 i 13 to połowy przekątnych tego równoległoboku, a dalej nie rozumiem tego. skąd sie to wzieło
i jaki jest wzór
4 sty 16:55
Godzio:
| | 1 | |
Wzór na pole trójkąta: |
| absinα gdzie α to kąt między bokami. |
| | 2 | |
Równoległobok jest podzielony na 4 trójkąty, po 2 takie same, przekątne
przecinają się pod kątem α, kąt dopełniający to 180 − α.
Pierwszy trójkąt ma wymiary 5 x 13 i kąt α, drugi 5 x 13 i kąt 180 − α
Ponieważ są po dwa takie trójkąty to z przodu masz 2 *
4 sty 17:03
Godzio:
Znajomość wzorów to podstawa, bez nich nie wpadniesz na pomysł
bo nie będziesz wiedzieć z czego możesz korzystać. Zacznij od nich i od prostych zadań
z nich korzystających. W ten sposób łatwo się ich nauczysz. Przeleć sobie działy, które masz
tutaj, a później pójdzie z górki.
4 sty 17:06
Paulina: masz rację, znałam ten wzór, ale nie wiedziałam w jakim sensie jest użyte wyrażenie ab.
stokrotne dzieki.
4 sty 17:07
Paulina: sin(180 − α)=sinα (w drugiej sinus jest dodatni)
| | 1 | | 1 | |
P=2* |
| *5*13 sinα + 2* |
| *5*13sinα |
| | 2 | | 2 | |
P=130sinα
130sinα=78
a dalej to wiem już o co chodzi,, dzieki
4 sty 17:10
utem:

α+β=180
β=180−α
sin(180−α)=sinα
| | 1 | |
P▱=4* |
| *13*5*sinα=10*13sinα |
| | 2 | |
10*13sinα=78 /:13
Dalej dasz radę?
4 sty 17:16