parametry
Paulina: Wyznacz wszystkie wartości parametrów p i q, dla których nierówność:
(x+6)(x−3)(x2+px−2qx+6q)≥0
jest spełniona przez każdą liczbę rzeczywistą.
4 sty 16:29
Godzio:
(x + 6) * (x − 3) * coś ≥ 0
co byś wpisała za 'coś' żeby liczba po lewej stronie była zawsze nieujemna?
4 sty 16:32
Kacper:
biorę
4 sty 16:35
ICSP: coś = 0 ?
4 sty 16:35
Godzio:
Kacper tak zapisujesz sobie zadania

?
4 sty 16:35
Godzio: ICSP, kusi mnie dopisać "prócz 0"
4 sty 16:36
Kacper:
Jakoś trzeba

Potem je sobie wykorzystuje
4 sty 16:38
Helena: nie może być 0
4 sty 16:38
Godzio:
Ja co ciekawsze spisuje sobie, później na korki się przydają
4 sty 16:38
Paulina:

wiem jak wygląda funkcja (x+6)(x−3) ma dwa miejsca zerowe i ramiona skierowane do góry, ale nie
wiem co mam dopisać, żeby była zawsze nieujemna.
4 sty 16:38
Godzio:
To samo, (x + 6)(x − 3). Otrzymujesz wtedy kwadraty, a wiemy, że każda liczba podniesiona do
kwadratu jest nieujemna stąd
x2 + px − 2qx + 6q = (x + 6)(x − 3) = x2 + 3x − 18
Przyrównuj współczynniki i wylicz p i q
4 sty 16:40
Kacper:
Ja jak mam czas to spiszę, a tak to zawsze mam jak wrócić
4 sty 16:41
Paulina: 3=p−2q 6q=−18
q=−3
p+6=3
p=−3
p=−3 i q=−3
dzieki tobie już to zrozumiałam.
4 sty 16:44
Godzio:
Sumienna praca prowadzi do sukcesu
4 sty 16:54