Logarytmy-zadania
Paulina: Jeśli p=log
57 i q=log
73 to iloczyn log
727*log
725 jest równy

A) p/6q B) 2p/3q C) 3q/2p D)6q/p
4 sty 16:17
kochanus_niepospolitus:
wskazówka:
27 = 33
25 = 52
ruszamy główką i korzystamy z własności logarytmów:
logabc = c*logab
4 sty 16:18
Godzio:
log
727 = log
73
3 = 3 * log
73
| | 1 | |
log725 = log752 = 2log75 = 2 * |
| |
| | log57 | |
4 sty 16:19
kochanus_niepospolitus:
oraz z innej własności:
4 sty 16:19
Paulina: czyli to jest 3log73 * 2log75
4 sty 16:19
Paulina: | | 2 | |
3log73 * 2log75 = 3log73 * |
| |
| | log57 | |
4 sty 16:21
4 sty 16:24