Prawdopodobieństwo.
Admatix: Ze zbioru Z={1 2 3 4 5 6} losujemy bez zwracania 2 cyfry i tworzymy liczbę 2−cyfrową w
kolejności losowania. Oblicz prawdopodobieństwo utworzenia:
a)liczby większej od 30
B)liczby podziemnej przez 5
4 sty 16:14
Godzio:
|Ω| = 5 * 6 = 30
a)
|A| = |X| * |Y| = 4 * 5 = 20
X = {3,4,5,6} − liczba na pierwszym miejscu
Y − dowolna liczba prócz wcześniej wylosowanej
b) |B| = 5 * 1 = 5 ( B = {(1,5) (2,5) (3,5) (4,5) (6,5)} )
4 sty 16:25
Admatix: A rozumiem ale B nie bardzo ja jakoś obliczane i mi wyszło 4/15

B= 4*2
4 sty 16:30
Godzio:
Wypisałem Ci nawet, na drugim miejscu musisz mieć 5, a pierwsza wtedy dowolna.
4 sty 16:31
Admatix: Aaa nie juz rozumiem doszedłem do tego dzięki
4 sty 16:32