.
bezendu:
Prawdopodobieństwo tego, ż zmienna losowa przyjmie wartości 1, 2, 3 lub 4 jest określone
funkcją P(X=x) = x22/30. Sprawdzić, czy jest to rozkład prawdopodobieństwa. Jeżeli tak to
znaleźć prawdopodobieństwa tego, że zmienna losowa przyjmie wartość:
a) mniejszą od 4,
b) większą od 2,
c) mniejszą od 5, ale większą od 2.
Proszę o jakaś wskazówkę jak się za to zabrać.
4 sty 15:41
bezendu:
poprawka
P(X=x)=x2/30
4 sty 15:42
wmboczek: dyskretna ZL i tylko wartości 1,2,3,4?
1+4+9+16=30 zatem jest to rozkład
zakładając lewostronną ciągłość
a) 14/30
b) 25/30
c) b)
4 sty 16:00
bezendu:
a możesz pokazać jak liczysz podpunkt a) ?
4 sty 16:18
Godzio:
P(X < 4) = P(X = 1) + P(X = 2) + P(X = 3) = ...
4 sty 16:20
bezendu:
Dzięki
4 sty 18:07
52:
P(X<4)=1−P(X=4)
można tak ? Wtedy jest szybciej
4 sty 20:48